2013. december 23., hétfő

Tiramisu (ahogy a szarvasi mascarpone tetején van)

hozzávalók:

- 250 g mascarpone
- 3 tojás
- 3 ek cukor
- 2 dl hideg, erős feketekávé
- 2 dl tej
- 1cs. vaníliás cukor
- 1cs babapiskóta
- 3ek.rum vagy amaretto likőr
- kakaópor

elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat 2 ek, cukorral és a vaníliás cukorral -elektromos habverővel- habosra keverjük. Hozzáadjuk a mascarponét és ízlés szerinte rumot vagy amarettót és kemény, habos krémmé keverjük. A tojásfehérjét 1 ek. cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan a krémhez keverjük (sokáig nem szabad keverni, mert a fehérje összeesik). Az előre elkészített kávét a tejjel és kevés cukorral összekeverjük, ízlés szerint rummal vagy amarettóval ízesítjük. A babapiskótákat tejeskávéba mártjuk (ne ázzon át teljesen, 1-1 másodpercre oldalanként) és egy négyszögletes tál alját kirakjuk vele egy sorba -ha nem négyszögletes, akkor tördelhetjük a babapiskótát, mártás előtt. Ezután a piskótára egy réteg mascarpone krémet teszünk, és kakaóporral meghintjük. Ezután újból egy sor beáztatott piskótát teszünk, és a rétegezést a fent leírt módon folytatjuk, amíg az alapanyag engedi úgy, hogy a tetejére krém kerül. A kész tiramisut 2-3 órára hőtőbe tesszük, a tálalás előtt a tetejét kakaóporral meghintjük.

Nincsenek megjegyzések: